Werkgroepen

Werkgroepen kunst en beweging (ervaren samenhang en verbondenheid)

Voormiddag: van 12:05 – 13:15 uur

Euritmietherapie

Warmte is de drager van alle ontwikkeling

Met de euritmietherapie werk je concreet aan het teveel of juist te weinig warmte die mensen hebben opgebouwd in hun lichaam. Een tekort kan als een kramp werken en een teveel meer stuwend of ontstekend. Je wilt deze warmteontwikkeling in  beweging brengen. De euritmische bewegingen bieden de mogelijkheid dat het Ik van de mens deze twee uitersten in evenwicht kan brengen.

In deze euritmie werkgroep werken we  aan een woordklank, ritmen of kort gedicht, waarmee je bewegings- ervaringen op kan doen die in het lichaam resoneren.

Door Anneke Kraakman en Annet Cranendonk
Euritmietherapeuten

Vaktherapie Muziek

Muziek, taal van het hart

Muziek verwarmt hart en lichaam. Wie dit wil komen ervaren is van harte uitgenodigd bij deze workshop. We gebruiken ons hele lijf en de stem om elkaar muzikaal te ontmoeten. Met wat korte uitstapjes naar de muziektherapie, krijg je inzicht in hoe muziek doelgericht ingezet wordt om verbinding door hartenwarmte tot stand te brengen. Muzikale fenomenen als dynamiek, stilte, specifieke intervallen en canons zijn daarbij het uitgangspunt. Na deze workshop vervolg je verwarmd en verkwikt de rest van je dag.

Door Esther Vis

Docent Vaktherapie muziek Hogeschool Leiden, docent-onderzoeker onderzoeksgroep Antroposofische Gezondheidszorg

Antroposofische bewegingstherapie in de fysiotherapie

Werkgroep Antroposofische Fysiotherapie

Achtergrond

De fysiotherapie spreekt de hele mens aan en dat doen wij op kwantitatief en ook op kwalitatief gebied. In de spiermens gaat dat via de astrale dynamiek, we maken onderscheid tussen een snelle hitte of een verwarmende, blijvende weldadigheid in ons doen en laten.

In het fysiek-etherische deel van de mens wordt wilskracht instrument van de IK-organisatie. Op IK-niveau wordt warmte gegenereerd via het lichaamsbewustzijn door de zintuigen aan te spreken. Op zielsniveau wordt de beweging in het sociale doorgevoerd door met anderen en in de wereld te bewegen.

Workshop

Concreet gaan we in deze workshops oefeningen doen waarbij de kunstzinnige elementen uit de antroposofische geneeskunde worden gebruikt met leuke oefeningen! Met ballen in lemniscaatvorm oefenen, met stokken oefeningen doen zodat je er warmpjes bij zit, met ritmes klappen en stampen om geestdriftig of verkennend warm te draaien. Loopmeditaties en kringoefeningen om een warm gevoel bij te krijgen en de onderste vier zintuigen aan te spreken.

Fysiotherapeuten kunnen jou op hartverwarmende wijze oefeningen op maat geven, dus iedereen is welkom!

Door Nicole Weerts en Gita van Duinen

Vaktherapie Spraak

Warm, warmer warmst!

Aan de hand van spraak- en dramatherapie oefeningen gaan we ervaren hoe je op kunt opwarmen op fysiek en ziele niveau.

We gaan werken met klank en beweging, spel en spraak en zullen oefeningen doen die je ook zelf aan kunt bieden wanneer je iemand warmte gunt, of in kan zetten om jezelf lekker warm te krijgen en houden.

 

Door Donne van Voorthuijsen
Spraak- en dramatherapeut bij Aventurijn

Werkgroepen met uitwisseling en gesprek (CARE thema's)

Middag: 14:15 – 15:30 uur

Zwangerschap, geboorte en eerste levensjaren

Warmte is het belangrijkste thema in de geboortezorg. In de opleidingen en scholingen Natuurlijke Kraamzorg staat dit thema dan ook centraal. Warmte in alle opzichten: warme handen, warme melk, warme aandacht, echte interesse. Goede warmtezorg voorkomt heel veel problemen, dat is de ervaring van ouders die Natuurlijke Kraamzorg hebben meegemaakt.

In deze werkgroep zullen we op deze verschillende aspecten van warmte ingaan, met name hoe die in de geboorteperiode verzorgd kunnen worden.

We gaan het ook praktisch ervaren. Wij zorgen voor warme kruiken!

Maria Bom is kraamverzorgende en oprichter van de opleiding Natuurlijke Kraamzorg, een opleiding die nu 12 jaar draait. Zij is vooral bekend vanwege haar praktische vertaling van antroposofische inhouden naar verzorgende handelingen voor moeder en kind in reguliere en antroposofische omgeving

Edmond Schoorel is kinderarts, mede-oprichter van het Kindertherapeuticum in Zeist. De antroposofische menskunde en de multidisciplinaire samenwerking zijn zijn voornaamste interessegebieden. Hij stond aan de wieg van de Natuurlijke Geboortezorg en is docent in de opleiding Natuurlijke Kraamzorg.  www.natuurlijkegeboortezorg.nl

Raad eens hoeveel ik van je houd...

Over opvoeden in verbinding, vanuit het hart...met inleiding, casuistiek en uitwisseling.

Voor iedereen die met kinderen te maken heeft, of je nu (groot)ouder, opvoedondersteuner in de ruimste zin van het woord, of anders geïnteresseerd bent...

Door Rineke Boerwinkel, arts in Antroposofisch Consultatiebureau te Haarlem

 

Management van koorts en infectieziekten

Mijn naam is Eefje Belt en ik word warm van onderzoek doen naar koorts bij kinderen in de eerstelijnsgezondheidszorg. Ik werk als programmaleider en docent onderzoeker bij de masteropleiding Advanced Nursing Practice en het lectoraat AG van Hogeschool Leiden en doe in samenwerking met het Amsterdam UMC promotieonderzoek naar de FeverApp. Dit is een antroposofische koortsapp die ouders ondersteunt bij het omgaan met koorts bij hun kind. Ik kijk hierbij onder andere naar de effecten van het gebruik van deze app op het zelfvertrouwen van ouders, de manier van omgaan met koorts (onderdrukkend, accepterend of ondersteunend/actief), het gebruik van natuurlijke middelen, de frequentie van huisartsbezoek, antibioticagebruik en diversiteit van het microbioom. Na een korte presentatie over mijn onderzoek zullen we tijdens deze workshop aan de hand van een aantal stellingen met elkaar in gesprek gaan over het omgaan met koorts bij kinderen als ouder en zorgverlener. Tot slot is er de mogelijkheid om ook de app te downloaden, hier een kijkje in te nemen en er vragen over te stellen.

Door Eefje Belt 

Programmaleider en docent MANP, PhD-student bij onderzoeksgroep Antroposofische Gezondheidszorg van Kenniscentrum VEER van Hogeschool Leiden en Amsterdam UMC

Warmte in de kankerbehandeling

Geen ziekte waarbij warmte genereren zo belangrijk is als bij onze kankerpatienten! We doen dat ieder  vanuit onze eigen discipline en methodiek, in koortsbaden, in euritmie- of schilderoefeningen, door maretakinjecties, door het opheffen van blokkades zodat de warmte weer kan stromen. Discipline overstijgend zoeken we naar het vuur van het Ik, oftewel, we willen individualiseren, weg van het protocol.  Hoe bewandelen we deze weg? Workshop met oefeningen, samenhangend met jouw eigen vuur.
Door Casper Post Uiterweer, huisarts np en docent, en Ivet Sevincsoy, biografisch coach en poh-ggz

Warmte in de ouderenzorg

In de workshop zullen we het thema warmte binnen de ouderenzorg (Care V) bespreken. In de ouderenzorg gaat het veelal om mensen met een (Neuro)degeneratieve ziekte, dus een koude ziekte. Op welke manieren draagt warmte bij aan de ontwikkeling in deze late levensfase en hoe geven we dat in de ouderenzorg vorm aan? We zullen ook een eenvoudige uitwendige behandeling oefenen die veel wordt toegepast in de dementiezorg.

Door Paul Schmitz en Lies Emous

Paul is specialist ouderengeneeskunde bij de Warande en Lies is verpleegkundige uitwendige therapie op a.g

Zorgprogramma KNO van therapeuticum Utrecht

In de werkgroep nemen we jullie mee in het ontstaan van het KNO project van Therapeuticum Utrecht. We delen met jullie onze ervaringen en werkwijze van de afgelopen jaren. Van daaruit gaan we samen de dialoog aan over wat de essentie van warmte is en hoe de warmte via verschillende ingangen aan te spreken is.

Het KNO project kenmerkt zich door op 3 manieren een impuls te geven aan de warmte:

We starten met een interdisciplinaire beeldvormingsfase. Hier zien we 1+1 drie worden. Vanuit de beeldvorming komen we tot een gezamenlijk plan waarin de professionele interventie en interventie van de ouders elkaar aanvullen. De professionele interventie gedurende 2-3 maanden kan bestaan uit uitwendige therapie / ritmische massage / heileuritmie / logopedie en/of antroposofische medicatie. Ouders kiezen een focus om de warmte van hun kind te ondersteunen. Zij formuleren zelf hun focus. Dat kan heel divers zijn, in voeding, in opvoeding – benadering, in kleding, in ritme, prikkelregulatie.

Warmte vormt het oerbegin van alles. Wij gaan tijdens deze workshop met jullie op onderzoek uit naar hoe je de warmte in het fysieke lichaam kan aanspreken om een proces op gang te brengen.

Door Mirjam Zonneveld en Liselot Schiphorst

Mirjam Zonneveld is verpleegkundige antroposofische zorg en Liselot Schiphorst is fysiotherapeut beiden bij Therapeuticum Utrecht

Warmte vergt jaren groei

Door middel van gesprek en oefeningen onderzoeken we de vier dimensies van warmte: de fysieke warmte, de proceswarmte, de ontmoetingswarmte en het enthousiasme, de warmte van het ik. Wat is de vijfde dimensie van warmte  en hoe kunnen we die ontwikkelen?

Door Astrid van Zon 

Astrid van Zon deed onderzoek naar de ondersteuning van de lichamelijke warmte bij kinderen met ernstige meervoudige beperkingen en kreeg daarvoor de Han Nakkenprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij initieerde nieuwe zorgontwikkelingen waarbij het motief van de mens centraal staat en verbond dit later met de zorg voor de aarde in de landbouw. Is Ambassadeur van de Groene GGZ en voorzitter van het bestuur van de BD vereniging. Werkt met mensen aan ervaring en inzicht in de Apocalypse.

 

 

 

Warmte in relatie tot GGZ

In deze workshop doen we aan de hand van een casus uit de verstandelijk gehandicapten zorg (Sociaal therapie). We belichten deze casus aan de hand van de 7 levens processen om zo de deelnemer mee te laten nemen in hoe we in de langdurige zorg complexe zorg behandelen.

Lisette Minnes is Gedragswetenschapper en Ingrid Spee is Verpleegkundig Specialist GGZ en ook gespecialiseerd in de antroposofische zorg. Ze werken samen voor de Raphaëlstichting. In de setting waar ze samen werken hebben ze te maken met moeilijk verstaanbaar gedrag en hebben veel bewoners 1 op 1 begeleiding nodig. In deze intensieve zorg streven we naar warme persoonlijke zorg. Medisch verpleegkundige vragen en begeleidings-en bejegening vraagstukken spelen in de complexe zorg door elkaar heen waardoor een multidisciplinaire samenwerking van groot belang is. Er is naast uitleg over de casus ruimte voor uitwisseling en discussie.

Door Ingrid Spee en Lisette Minnes

Verpleegkundig Specialist GGZ en Gedragswetenschapper bij de Raphaëlstichting

Slapen en warmte wat brengt dat?

Verbetering van het slapen en vermindering van waakzaamheid tijdens het slapen. Dit in relatie tot warmte is het kernthema van deze werkgroep. Het is een mogelijkheid om slaapproblemen in eerste instantie zonder medicatie te behandelen. Warmte kan slaap verbeteren en waakzaamheid verminderen waardoor de effecten van slapeloosheid, stressverschijnselen en psychische problemen verminderen. Hoe je warmte kunt toepassen bespreken komt ook aan de orde in de werkgroep bijeenkomst. De interventies zijn op basis van het onderzoek van R. Raymann; mild skin warming.

Door Sonja van Hees

Verpleegkundig specialist GGZ

Met warmte werken aan teamspirit en intuitie

Een kern van antroposofische praktijken is de multidisciplinaire benadering in teams. Teams waarin synergie en intuïties ontstaan.
Daarbij gaat het om warmte op individueel niveau en op collectief niveau.
Welke factoren spelen daarbij nog verder een rol? En welke oefeningen of stappen helpen om daarin verder te komen?

 

Door Pim Blomaard

Onderzoeker, lid raad van commissarissen De Seizoenen en voorzitter van de AViN

Warmte en palliatieve zorg

Warme zorg bieden, je komt het tegen in veel slogans van zorgaanbieders. Dat spreekt ons aan wanneer we het hebben over zorg in onze laatste levensfase of die van onze naasten.

Maar wat betekent dit eigenlijk. Wat verstaan we hieronder en wat kan de antroposofie hierin bijdragen? We willen hier met elkaar naar kijken en over van gedachten wisselen.

Door Liliane Driessen en Erna Assies

Antroposofisch verpleegkundigen werkzaam in de palliatief terminale 24u thuiszorg.